Tamburo
Ota yhteyttä

Historia

Joskus 1980-luvun lopussa vierailimme muutaman musiikkikauppiasystävämme kanssa Frankfurtin kansainvälisillä musiikkimessuilla. Aikamme kierreltyämme useilla eri osastoilla tulimme rumpumerkki Tamburon messuosastolle ja muistan, kuinka muutamalle meistä "rumpuhenkisistä" kavereista tuli ikään kuin jonkinlainen pysähdys samanaikaisesti. Katselimme hieman ihmeissämme meille uuden rumpusetin kokoa, muotoa ja koostumusta. Tamburo- rummut olivat pienikokoisia ja kauttaaltaan sylinterinmuotoisia, puuta ja erityisen mielenkiintoisen näköisiä, koska olimme tottuneet perinteiseen, pyöreään rummun runkoon. Ihmettelimme ja katselimme vähän aikaa ja sitten tietenkin tuli ajatus, että täytyy kokeilla!
rumpu_historiaan
Itse muistan, kuinka menin näytillä olevan rumpusetin taakse hieman miettien, että miltähän tämä oikein mahtaa kuulostaa. Soittelin
jonkun aikaa, että sain kuulokuvan, mistä on kysymys ja ensivaikutelma olikin ihmettelevän positiivinen.. Soiva, akustinen ehjä kokonaisuus.
Mielenkiintoista!

"16x16" bassorumpu (vaahtera/mahonki), en ollut sellaista aiemmin soittanut, antoi sellaista tuhtia jytkettä, jota olin tottunut kuulemaan 20" ja 22" tuuman bassorummuissa. Tomien sointi oli erinomainen ja kulmikas puuvirveli 14"x 6,5" reagoi herkästi hiljaisiin haamulyönteihin ja isommalla voimalla antoi mukavasti tuhdimpaa soundia.

Kokonaisuudessaan setin erilaisuus ja omalaatuisuus jäi mieleen... pitkäksi aikaa.

Vuosi 1999..

Muutimme perheen kanssa Italiaan, Milanon lähistölle ( 1999-2002). Ajatuksissani oli tuo edellä kertomani kokemus. Niinpä otin asiakseni lähestyä tätä Tamburo- tuotemerkkiä ja eräänä päivänä kysyinkin paikalliselta  musiikkikauppiaalta, että onko hänellä tietoa merkistä ja missä mahtaisi kyseinen rumputehdas sijaita. Tietoa oli ja hän antoi minulle tarkan osoitteenkin ja sitten ei kun vierailulle Tamburojen valmistuspaikkaan. Kylä ei ollut kaukana, missä me asuimme, vaan samassa provinssissa Novarassa. Ajoin paikalle ja muutamien paikallisten opastuksella löysin annetun osoitteen ja paikassa olikin hirvittävän iso paksu ulko-ovi, mutta se oli kiinni ja jykevällä riippulukolla lukittu. Muutamien olankohautusten jälkeen lähdin ajelemaan takaisin kotia kohti. Seuraavana päivänä menin taas jututtamaan paikallista musiikkikauppiasta ja sanoinkin hänelle, että eipä ole Tamburontekijät Novarassa...
Mies ihmetteli hieman, soitti muutaman puhelun ja asia selvisi! Tuotanto oli siirretty jonkinaikaa sitten etelämmäksi Italiaan, lähemmäs musiikkijätti PROELia, joka sijaitsi San Benedetton alueella. Siirtymisestä etelään hänellä ei ollut tietoa ja pahoitteli kovasti.

Ja sitten kartasta etsimään kyseinen paikkakunta ja junalla kohti Keski-Italiaa.

Mielenkiintoisten vaiheiden jälkeen lopulta istuin etelään menevässä junassa,hyvillä mielin ja tiesin minne olin menossa ja yhteydenpitoni mukaan vastaanottaja oli odottamassa. Juna pysähteli isommissa kaupungeissa, muistan Bolognan ja Riminin asemat. Ja sen mielettömän (näin suomalaisittain) puheensorinan junanvaunussa..se oli jotain aivan muuta kuin täällä Suomessa.

San Benedetto del Tronto ..

Juna saapui asemalle aikataulussa.

Minua oli vastassa silloinen "export manager" Roberto Mataloni, joka toivotti tervetulleeksi. Ajoimme Tamburo - tehtaalle, missä oli työt täydessä käynnissä. Meidät saapui vastaanottamaan herra Tullio Granatello, koko tuotemerkin perustaja. Muistan vielä elävästi kuinka hän italialaiseen kohteliaisuuteen kuuluvasti kysyi, että tahtoisinko päivällistä, koska olin pitkän junamatkan jälkeen varmasti nälissäni ja väsynyt.. niinpä suuntasimme läheisille kukkuloille paikalliseen tavernaan, aivan mieletön näkymä, ja nautimme paikallisen menun kaikkinensa.

Tehtaalla minulle esiteltiin koko tuotantolinja, kaikki vaiheet, rungonteosta laminointiin, maalaukseen ja lakkaukseen. Lukkopesät ja kaikki metalliosat asennettin käsin.. teki minuun suuren vaikutuksen.

Pitkin tutustumispäivää kokeilin eri rumpusettejä heidän testihuoneessaan ja siinä samalla he myös "kuulostelivat", että osaako tämä kaveri edes soittaa vai mikä lie finlandese... Olin oikeasti yllättynyt heidän vilpittömän lämpimästä vastaanotosta tehtaalla ja matkalla takaisin pohjoista Italiaa kohti, mietin, että voi "poijjat" mikä kokemus. Tästä voi kehittyä vielä jotain. Muutamien päivien päästä sovimme yhteistyöstä ja pienimuotoisen Suomeen maahantuonnin aloittamisesta.

Tullio Granatello; Tamburo rumpujen luoja ja keksijä, teki pitkän muusikkouran ammattirumpalina kiertäen pitkin Eurooppaa. Sittemmin perhe alkoi kasvaa ja isän läsnäoloa kaivattiin. Tullio kertoi tavatessamme, että hänen täytyi Italialaiseen perinteeseen kuuluen vakiintua ja ottaa vastuuta muistakin kuin itsestään. Aikansa mietittyään hän päätti, että kun hän on rumpuja ammatikseen takonut, hänen on aika ottaa niistä myös ikäänkuin selvää.. mikä loppujen lopuksi tarkoitti, että niitä täytyy ruveta valmistamaan.

Pitkällisen tuotekehittelyn ja suunnittelun tuloksena v. 1984 ensimmäiset Opera-sarjan Tamburo-rummut valmistuivat ja mahdollisuudet myös kansainväliseen kauppaan olivat olemassa. Kesti kuitenkin aikansa ennen kuin vuosia tuotekehittelyyn satsatut varat alkoivat tuottaa ja kauppa käydä.

Alkuvaiheessa tuotannossa oli Opera-sarjan rummustoja eli tähän "sylinterinmuotoon" valmistettuja kokonaisuuksia ja myöhemmin mukaan tuli myös perinteinen pyöreä "barrel" -runko. Vuosien varrella puumateriaaleja on käytetty useita. Ensimmäiset koostumukset olivat vaahtera/mahonki-runkoja ja mukaan tuli myös perinteinen koivu ja poppeli/saarni.
Viime vuosina Tamburo on alkanut käyttää tietyissä malleissa suomalaista koivua ja uusin mukaanotettu puulajike ASH- ja XD- sarjoissa on mersawa.

Tällä hetkellä tuotannossa on seitsemän koostumukseltaan erilaista rumpusarjaa : Opera, Formula, XD, ASH, Vintage, T5 ja Spectrum, joissa erikokoisia bassorumpu, virveli ja tomivariaatioita.

Tamburo tuoteperheeseen kuuluu myös kattava irtorumpuvalikoima, useita eri kokoisia tomeja, virveleitä ja bassorumpuja. Teräs- ja messinki-virvelit tuovat oman mukavan lisänsä ja sävynsä virvelivalikoimaan.
Hardware-osasto (pedaalit, telineet ja rumputuolit) on myös vuosien kehittelyn ansiosta laadukas ja monipuolinen.